Havplanlegging kan skje når som helst på året hvis du har våte veier

helst på året hvis du har våte veier

Ved vannplaning skjer det at dekket ikke skyver vekk alt vannet mellom veien og dekket, slik at et lag med vann bygger seg opp mellom dekkene og veibanen. Dette er veldig farlig da du mister kontrollen over kjøretøyet. Havplanlegging kan være en fare i hver sesong da det også i vinterhalvåret kan være slaps på veien som kan føre til vannplaning. Produsenter kommer alltid med nye oppfinnelser som kan integreres i slitebanen for å hjelpe deg med problemer som havplanlegging. Om vinteren når du har smeltet snø, dvs. slaps, kan du ha et lignende fenomen som kalles slapsplaning, når dekkene ikke klarer å skyve bort den våte snøen

De fleste høykvalitets dekk vil inkorporere en form for teknologi i slitebanen, men selv med et godt dekk kan du ikke eliminere risikoen helt. Du må sørge for at du holder hastigheten på et fornuftig nivå. Det er også viktig å vite hva du skal gjøre når bilen din mister kontrollen på grunn av vannplaning. Hold kjølig, noe som sannsynligvis er lettere sagt enn gjort, men det er viktig å ikke få panikk og smelle på bremsene. Det beste du kan gjøre hvis du begynner å planlegge, er å holde bilen rett og slippe bensinpedalen til du får tilbake følelsen av veien og kontrollen over bilen. Forsøk å unngå vannplaning ved å se fremover og unngå all stor sølepytt og redusere hastigheten din i regnfulle forhold.

Når du kjøper nye sommerdekk, må du sørge for at de er gode i våte forhold og har innarbeidet forskjellige teknologier for å redusere risikoen for vannplaning. Noen av de nye teknologiene som polerte laterale og innvendige spor, slik at de kan lagre mer vann mellom dekk og vei og akselerere strømmen fra hovedsporene, har redusert risikoen betydelig. Dette fører til økt vannforskyvning som forbedrer vannplaningsegenskapene ytterligere. Et annet viktig sikkerhetstips for å unngå vannplaning er å holde dekkene ordentlig oppblåst og å rotere og bytte dekk når det er nødvendig. Tilstrekkelig dekktrykk er viktig ettersom mønsterdybden spiller en rolle. Dekkens mønsterdybden er også av stor betydning, så når dekkene begynner å bli utslitte, er det mindre volum i sporene for å lagre vann. Dette fører til dårligere våtgrep og høyere risiko for vannplaning.

Når du kjøper nye dekk, må du sjekke EUs dekkmerke for å se om de har godt vått grep, og sjekk hvilke teknologier som er integrert for å gi vannplaningsbeskyttelse. Allværsdekk og vinterdekk drar også fordel av de polerte hovedsporene for å effektivt rense snø, slaps og vann fra dekket for å sikre at dekket griper veien og dermed beskytter mot både planlegging og slapsplaning. Allværsdekkene er laget av gummiblandinger som ligner veldig godt på gummiblandingene til vinterdekk. Den har også snøfnuggfjellsymbolet som indikerer at de er godkjent for vinterbruk.

For mer informasjon dekk som takler vannplaning i løpet av året, besøk www.nokiantyres.no

 

 

You Might Also Like