De moderna icke-dubbade däcken är ett utmärkt val som vinterdäck

vinterdäcken

När det gäller vinterdäck sitter du ofta kvar med beslutet om du väljer dubbdäck eller dubbfria däck. Båda har 3 PMSF-symbol på däckens sidovägg, vilket indikerar att de har klarat prestandatesterna för svåra förhållanden på snö och is. Vinterdäck är optimerade för vinterförhållanden och du bör därför bara använda dem under vinterperioden, så du måste också ha en uppsättning sommardäck som du kan byta till den delen av året när du inte har vinterförhållanden. Så du använder sommardäck under de varma perioderna på våren och hösten och sedan under hela sommaren.

Ur prestandasynpunkt presterar de båda på samma sätt på snö, eftersom på mönstret kommer slitbanemönstret att ha störst inverkan på prestandan. När det gäller is fungerar de piggdäck som har metallbultar som sticker ut från slitbanan bättre. De kan skapa bättre grepp med metallknopparna som gräver i isen. De icke-prydda kommer att använda innovativa slitbanemönster för att skapa grepp och de har också lagt till greppartiklar som kan hjälpa till att skapa nödvändigt grepp. De kan båda förhindra slaskplaning och se till att snö inte byggs upp i däcken. Detta liknar däck som har M + S-märkningen som indikerar att slitbanan är optimerad för lera och snö så att den inte fastnar i slitbanan, men dessa däck har inte klarat de svåra serviceprestanda om de inte gör det ha 3 PMSF-symbolen på sidoväggen.

Du kanske undrar varför du inte ska välja ett dubbdäck?

Piggdäcken är bra på is, men har liknande prestanda på snö, så om du inte huvudsakligen kör på is kan du känna att de dubbfria kommer att vara tillräckligt bra. Om du planerar att köra till andra länder är du mycket mer flexibel med dubbfria däck, eftersom de är tillåtna i alla länder, medan dubbade är förbjudna i vissa länder, vilket kan begränsa de länder du kan besöka och även passera genom. Dubbdäck har också några andra begränsningar baserat på länder där de flesta länder begränsar tidsperioden för att piggdäcken kan användas, så du måste se till att du inte monterar dem för tidigt eller har dem för länge efter vintern säsong.

Om båda däcken är tillåtna är det ofta upp till personliga preferenser. För vissa människor är ett däck inte vinterdäck om de inte har dubbar. Denna typ av tänkesätt kan vara svårt att ändra, även om de dubbfria däcken har förbättrats så mycket under åren att de nu är lika bra på snö och nästan lika bra på is. Båda kan användas säkert, men om du vill ha bästa möjliga grepp på is, bör du välja dubbdäck. Om du är flexibel väljer du de dubbfria däcken eftersom du har mer flexibilitet.

För mer information om dubbfria däck, besök: www.nokiantyres.se

You Might Also Like