Vilka Stötdämpare Bör Du Välja Till Din Bil

Vianor SE 003

En bil behöver stötdämpare och inte bara en utan fyra, en vid varje hjul. Stötdämpare dämpar stötar som kommer av ojämnheter i vägen som hål och gupp. Dämparna motverkar svängningarna som uppstår av fjädringen och bidrar till en bättre körkomfort. Men en annan viktig faktor är att stötdämparna trycker däcken mot ytan, vilket gör att de får bättre grepp. Det bättre greppet leder till kortare bromssträcka och därmed ökad säkerhet.

Med bättre bromssträcka och ökad säkerhet så ser man vikten av att ha bra stötdämpare som är i bra skick. Du måste alltid välja de stötdämpare som är avsedda för din bil. Originalreservdelar är att föredra så att ersätta de stötdämpare som var monterade från när bilen var ny är de som bör användas i fortsättningen. De tenderar att hålla cirka 3 år, men eftersom du har 4 st på en bil, så är det relativt ofta som ett av dem behöver bytas ut.

Du kan testa om stötdämparna måste bytas genom att göra ett konditionstest där de går igenom bilens kritiska funktioner. Om de märker att stötdämparna måste bytas så kan du välja om du vill att de ska byta direkt eller om du vill boka en tid för byte. Fördelen med konditionstest är att andra viktiga delar kontrolleras som däck, bromsar och de olika vätskorna som broms och motorolja samt alla varningslampor. Eftersom däcken trycks motvägen med hjälp av stötdämparna, så är det viktigt att de testas så att både dina sommardäck och vinterdäck för att se att även däcken är bra. Om du inte vill göra ett konditionstest så kan du också bara köra förbi din verkstad och be dem kontrollera stötdämparna, vilket är snabbt gjort. De kan snabbt avgöra om de är ok, eller måste bytas.

När stötdämpare är dåliga så är det ofta att de läcker, vilket ofta kan ses som oljeläckage fläckar nära hjulen. Du kan ofta se det när du backar ut från en parkeringsplats och ser oljefläckar på platserna där hjulen var. Dessa kan ha uppstått från läckande stötdämpare. Du kan kontrollera det genom att applicera din kroppsvikt ovanför hjulbasen och när du släpper vikten så kontrollerar du om bilen gungar upp och ner eller genast återgår till sitt ursprungliga läge. Det kan också märkas av att bilen kränger i kurvor eller när du pumpbromsar vid låga hastigheter så börjar bilen gunga. Då är det definitivt dags att byta till nya stötdämpare.

Stötdämpare kontrolleras självklart när du genomgår vanlig bilservice. Oftast så byts de vid ett vist kilometertal om de inte har bytts tidigare, annars så bör de hålla cirka 3-4 år. Men oftast så byts de när bilister upptäcker problem eftersom du har 4 så kommer ofta något av dem att ge upp före sin tid. Så se till att kontrollera dina stötdämpare både för att din körkomfort samt din säkerhet med den kortare bromssträckan och det förbättrade greppet.

För mer information angående vilka stötdämpare som passar till din bil, samt var du kan få dem monterade och kollade: https://vianor.se/

 

You Might Also Like