Alternativ för vinterdäck i Europa när vintern närmar sig

vinterdäcken

Europa har helt olika vinterförhållanden baserat på var du bor, arbetar eller kör normalt. Om du bor i den norra delen kommer du definitivt att ha dedikerade vinterdäck under vintersäsongen, samma sak gäller områden i Centraleuropa som runt Alperna eller andra vinterområden. Medan i söder kan däckalternativen vara väldigt olika, eftersom du kanske inte ser något vinterväder och kan klara av bara sommardäck under hela året. När du kommer till områden som bara har enstaka vinterväder under vintersäsongen och känner att montering av vinterdäck varje år är lite överdrivet, kan all-vädersdäck vara ett perfekt alternativ.

Du kan få allvädersdäck som är godkända för vinterbruk och har Alpine-symbolen på sidoväggen, vilket de flesta länder som behöver vinterdäck kräver under vintersäsongen. Det räcker inte längre att ha M + S-markeringen på däcket. M + S-märkningen kan läggas till av däcktillverkaren baserat på deras gottfinnande, medan Alpine-märkningen också ofta kallas “3 peak mountain snowflake” (3PMSF) -symbolen baseras på godkända prestandatester under vinterförhållanden.

Däckalternativet är viktigt för att se till att du får problemfri och säker körning. Om du bor i ett område med rätt vinter, är det bäst att du har ett dedikerat vinterdäck, där du monterar dem innan vintervädret anländer och sedan byter till sommardäck så snart vintervädret slutar. Detta ger dig bästa prestanda och säkerhet när det gäller grepp och vinterkörningsegenskaper. Du kan välja mellan dubbade eller dubbfria däck, där dubbarna får bättre grepp på isiga ytor. Det kan vara skillnaden att komma uppför en brant isig kulle kontra inte. Vissa vägar kräver att du har snökedjor på din bil. Dubbdäck är inte tillåtna i alla europeiska länder, så att ha dem kan orsaka problem om du reser över landsgränser.

Om du bor i ett område där du bara har enstaka vinterväder men vill se till att du är säker när du kör under vinterförhållanden, är ett vintergodkänt all-vädersdäck förmodligen det bästa alternativet för dig. Dessa kan användas för körning året runt eller då precis som vinterdäck och sedan kan du byta till sommardäck när sommaren kommer. Detta ger dig optimal prestanda under sommaren och ger dig fortfarande tillräckligt skydd under vintern om snön dyker upp. Detta kan vara ett alternativ om du har en högpresterande bil, där du inte vill begränsa prestanda under sommaren, medan du fortfarande vill kunna köra den året runt och du inte kan acceptera den optimala prestandan under vinter.

För mer information om de bästa vinterdäcken för att köra i Europa, besök: www.nokiantyres.se

You Might Also Like